Opintotuen huoltajakorotus

Ei saa unohtaa, että opiskelijoiden perheet ovat monimuotoisia niin kuin muutkin perheet.

Opintotukilain uudistus astuu voimaan elokuussa, jolloin opintorahan tasot yhtenäistetään toisen asteen opintorahan kanssa samalle tasolle. Opintoraha on siis elokuun alusta alkaen myös korkeakouluopiskelijalle maksimissaan 250,28€. Se saattaa tarkoittaa perheelliselle jopa 89€ tiputusta aikaisempaan opintorahan määrään nähden. Samalla opiskelijat astuvat myös yleisen asumistuen piiriin.

Opintorahan laskun myötä yhden vanhemman perheillä ei ole enää välttämättä varaa opiskella ilman opintolainan nostoa. Toimeentulotuen nostaminenkaan ei onnistu ennenkuin opintolaina on nostettu, ja kun opintolainan määrää korotettiin opintorahan laskun myötä, niin myös toimeentulotuen saamisen tuloraja ylittyy.

Epävakaa työllisyystilanne aiheuttaa sen, että kynnys lainan nostamiselle kasvaa. Varsinkin jos talous pyörii vain yhden aikuisen turvin.

Totaaliyksinhuoltajana satunnaisia ilta- tai viikonlopputöitä ei ole mahdollista tehdä, koska ainakaan Helsingin kaupunki ei pysty tarjoamaan lapselle hoitoa iltaisin tai viikonloppuisin, ilman vanhemman vuorotyösopimusta. Kaikilla perheillä ei ole niin laajaa verkostoa ympärillään että lastenhoitajan saisi helposti lähipiiristä ja lapsen hoidostakin tulisi maksaa. On myös lapsen hyvinvoinnin vastaista venyttää hoitopäiviä aamusta iltaan, jotta vanhempi voisi työllistyä opintojen ohella.

Vaikka nyt jo yhden vanhemman perheet saattavat elää köyhyysrajan alapuolella, niin opintorahan leikkaus tuo ison loven opiskelija vanhemman kukkaroon. 

Perheellisiltä on jo tämän vuoden tammikuussa leikattu lapsilisän muodossa ja nyt uusien leikkausten myötä monet perheet voivat ajautua ahdinkoon, joka saattaa näkyä lisääntyvinä lastensuojelun asiakkuuksina.

Hyvä lastensuojelun ennaltaehkäisevä keino on taata lapsiperheille riittävä toimeentulo. Tässä ei enää leikata vain opiskelijoilta, vaan myös lapsilta ja heidän hyvinvoinnistaan.

Huoltajakorotuksella paikattaisiin tätä perheellisiin kohdistuvaa leikkausta. Muissa pohjoismaissa perheellisiä opiskelijoita on ajateltu erillisillä huoltajakorotuksilla tai sitten käytössä on muuten sovellettuja korkeampia tulorajoja. Miksei meilläkin voisi olla näin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: