Sosionomi varhaiskasvatuksessa

( Julkaistu Helsingin sanomien mielipide osiossa 10.7.2017 https://www.hs.fi/paivanlehti/10072017/art-2000005284865.html )

Koulutuskentällä on viimeaikoina keskusteltu paljon sosionomin pätevyydestä varhaiskasvatuksessa lastentarhanopettajana. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama selvitys “Varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta vuosille 2017–2030” ehdottaa, että varhaiskasvatuksen henkilöstörakennetta tulisi muuttaa. Selvityksen tavoitteena on että yliopistosta valmistuneiden lastentarhanopettajien määrää pitäisi varhaiskasvatuksessa lisätä (40% työntekijöistä) ja nykyisin lastentarhanopettajan pätevyyden omaavien sosionomien määrää tulisi vähentää (60% sosionomeja ja lastenhoitajia/lastenohjaajia yhteensä) ja nimikkeet muutettava; yliopistopohjaisiin lastentarhanopettajiin ja varhaiskasvatuksen sosionomeihin.

Tällähetkellä sosionomi lastentarhanopettajalla on 210 opintopisteen koulutuksesta pakollisena 60 opintopistettä varhaiskasvatukseen liittyen. Yliopistosta valmistuneella kasvatustieteiden kandidaatilla opintoja on yhteensä 180 opintopisteen edestä liittyen varhaiskasvatusikäisiin lapsiin ja pedagogiikkaan, joten heidän osaamistaan ei tule mitenkään vähätellä. Kuitenkin sosionomin koulutukseen sisältyy paljon mm. palveluohjausta ja asiakkaan eri hoitopolkujen ymmärtämistä ja koulutuksen sisällä yleisinä opintoina on mm. asiakkaan kohtaamista, eri työmenetelmiä ja johtamisopintoja, jotka liittyvät olennaisesti myös varhaiskasvattajan työhön. Esimerkiksi menetelmänä luovat toiminnot ja niiden käyttö pedagogisesti varhaiskasvatuksessa.

Mielestäni selvityksessä ehdotettu 25 op lisäkoulutus siihen että sosionomi lastentarhanopettaja saisi esiopetuskelpoisuuden, kuulostaisi hyvältä. Harmi vain, että selvityksessä ehdotetaan sitä ainoastaan jo tällähetkällä työsuhteessa oleville lastentarhanopettajille, eli esimerkiksi sosionomi lastentarhanopettaja opiskelijat eivät tätä lisäkoulutusta itselleen pystyisi hankkia.

Tämänlainen lisäkoulutus pitäisi taata kaikille sosionomi lastentarhanopettajille. Se antaisi sosionomi lastentarhanopettajille lisää pedagogisia valmiuksia tehdä esikoulu opettajan työtä. Se myös tasapainottaisi varhaiskasvatuksessa eri alueiden eroja.

Toteutuuko varhaiskasvatuslaki tälläkään hetkellä kaikissa kunnissa, jos alueella ei ole tarpeeksi kelpoisuuden omaavia lastentarhanopettajia?

Nyt varsinkin jos myös 5-vuotiaille, viskareille, esiopetus tulee vapaavalintaiseksi, esiopetuskelpoisuuden omaavia lastentarhanopettajia tarvitaan kentälle huomattavasti enemmän.

Jos jo nyt on pula tekijöistä niin mitä tämän mahdollisen henkilöstöuudistuksen jälkeen käy?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: