Lapsen etu perhevapaauudistuksessa

( Julkaistu Helsingin sanomien mielipide osiossa 10.9.2017 
https://www.hs.fi/paivanlehti/10092017/art-2000005360978.html )

Perhevapaauudistus aiotaan saada käsiteltyä vuoden loppuun mennessä. On tärkeää että uudistuksessa kehitetään mallia tasa-arvoisemmaksi eri sukupuolten välillä. Tasa-arvoinen järjestelmä takaa myös lapsen oikeuden molempiin vanhempiin.

Uudistuksessa tulee kuitenkin ottaa kunnolla huomioon myös perheiden monimuotoisuus esimerkiksi adoptio-, sateenkaari- ja uusioperheet sekä yhden vanhemman perheet. Onnistuessaan uusi malli takaa lapsen elämässä oleville aikuisille, olivatpa he vanhempia, huoltajia tai isovanhempia, tilaisuuden tutustua lapseen heti vauvaiästä lähtien.

Uutta mallia rakentaessa tulee ottaa huomioon myös perheet joissa toinen vanhempi ei halua tai pysty jäädä kotiin lapsen kanssa. Osalle yrittäjistä yritystoiminnan keskeyttäminen pienissäkään pätkissä ei ole mahdollista, koska se voi aiheuttaa elinkeinolle merkittävää tappiota, vaikka toinen vanhempi kävisikin töissä samaan aikaan. Vanhemmista taas osa ei pysty toimimaan lapsen edun mukaisesti lapsen kanssa kotona ollessa. Perheistä löytyy mm. mielenterveys- tai päihdeongelmia tai muita sairauksia, jolloin paljon tarvitsevalla lapsella tai vauvalla on suuri riski joutua laiminlyödyksi ollessa päivät väsyneen vanhemman kanssa.

Aito lapsen edun mukainen perhevapaan malli on sellainen, että lapsen kanssa on se vanhempi, huoltaja tai sukulainen, joka pystyy lapsen viesteihin lapsen ikätason mukaisesti vastaamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: