Mielenterveysongelmat haastavat opiskelukykyä

Ihmisen mielenterveys on kokonaisuus joka koostuu fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Mielenterveysongelmat haastavat opiskelukykyä ja viime tammikuussa julkaistun Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan jo joka kolmas opiskelija kokee mielenterveyden kanssa ongelmia. Varsinkin opiskelijoiden kokema stressin tunne on lisääntynyt. Yhteiskunnan pitää tarjota opiskelijoille ja nuorille aikuisille mahdollisuuden hakea helposti apua. Mielenterveyspalveluiden pitää olla helposti saatavilla ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Kaikilla yhteiskunnallisilla päätöksillä tulee panostaa tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen, myös se lisää mielen hyvinvointia.

Todennäköisesti vuonna 2020 ammattikorkeakouluopiskelijat laajennetaan Yliopiston terveydenhuoltosäätiön piiriin. Laajennus YTHS:n pitäisi tapahtua samaan aikaan soteuudistuksen kanssa. Soteuudistuksen aikataulusta tai uudistuksen lopullista päätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty. Laajennus YTHS:n piiriin tulee lisäämään ammattikorkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisuutta yliopisto-opiskelijoiden kanssa.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalvelut tulee turvata ja olla opiskelijoille riittävät jo ennen kuin ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät YTHS:n palveluiden käyttäjiksi. Korkeakouluilla ja kunnilla tulee olla resurssoituna opiskelijahyvinvointityöhön tarpeeksi työntekijöitä, vähintään Sosiaali- ja terveysministeriön asettamien suositusten mukaan.

Opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi opiskelijoiden tulisi jo koulutuksen varhaisessa vaiheessa saada mahdollisuus elämäntaitojen ja mielen hyvinvoinnin tukemisen opiskeluun ja opetteluun. Korkeakoulujen tulisi kannustaa opiskelijoitaan mielenterveyden edistämiseen esimerkiksi tarjoamalla Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia, siinä missä Ensiapu -koulutuksiakin.

Ei ole ihmistä joka ei mielenterveystaitoja tarvitsisi. Mielenterveystaitoja tulisikin opetella jo silloin kun asiat ovat hyvin. Se on paras aika oman mielenterveyden edistämiseen.

Jos opiskelijoiden hyvinvointiin ei panosteta, on vaarana opintojen viivästyminen ja pahimmassa tapauksessa opintojen keskeyttäminen. Opiskelijoiden hyvinvointiin pitää panostaa samalla, kun kehitetään koulutusta ylipäätään. Ei ole millääntavoin kannattavaa kouluttaa jo valmiiksi uupuneita ammattilaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: