Piirikokous ja puheenvuoro koulutuspolitiikasta

Olin viime lauantaina ensimmäistä kertaa mukana poliittisen järjestön piirikokouksessa. Muut kokoustilaisuudet ovat itselläni enimmäkseen opiskelijapolitiikan parista, joten tilanne oli suhteellisen uusi. Minua oltiin kannustettu pitämään yleiskeskustelussa puheenvuoro suomalaisesta koulutuspolitiikasta ja sen tulevaisuudesta. Halusin lyhyessä puheenvuorossa nostaa esiin työnmurrosta, elinikäistä oppimista, sekä vanhempien koulutuksen periytyvyyttä lapsen koulutusvalintoihin.

Puheen pitäminen jännitti, mutta niinkuin kansanedustaja Anna Kontula kokouksessa puhui epämukavuus alueella olemisen tärkeydestä, niin komppaan häntä siinä täysin. Epämukavuus alueilla olo vahvistaa ja siinä oppii kaikista eniten. Harjoittelu tekee mestarin ja ehkä seuraavalla kerralla muistan myös hengittää vähän useammin.

Laitan alle puheenvuoroni jonka pidin Helsingin Vasemmiston piirikokouksessa Malmin työväentalolla lauantaina 7.huhtikuuta 2018.

Kiitos puheenjohtaja ja hyvä arvoisa kokousväki!

Olen Saana Simonen Pasilan-Vallilan vasemmiston osaston jäsen. Tänä vuonna toimin myös Suomen opiskelijakuntien liiton – SAMOKin hallituksessa hallituksen jäsenenä. SAMOK on ammattikorkeakouluopiskelijoiden valtakunnallinen edunvalvontajärjestö.

Tällä hetkellä elämme suurta työnmurroksen aikaa. Digitalisaatio ja robotiikka tulevat haastamaan työmarkkinoita ja työnteko ja myös työelämä tulee väistämättä muuttumaan.

Tarvitsemme Suomessa ja Helsingissä, vahvaa ja laadukasta koulutusta varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle, sekä erilaisiin täydennyskoulutuksiin saakka. Tutkimuksienkin mukaan koulutus ehkäisee syrjäytymistä, parantaa väestön terveyttä, sekä vähentää rikoksen teon mahdollisuutta. Vanhempien koulutustaso näyttää kuitenkin yhä vaikuttavan lapsen koulutuksen tulevaisuuteen. Meidän ja kaikkien vaikuttajien ja päättäjien tulisikin tehdä päätöksiä, joilla koulutuksen periytyvyys pystytään katkaista.

Koulutuksen pitää olla kaikille saavutettavaa ja opinto-ohjauksen yhdenvertaista. Jokaisella tulee olla mahdollisuus hakea peruskoulun jälkeen toiselle asteelle, lukioon tai ammatilliseen koulutukseen, sekä korkea-asteelle ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, sosioekonomisesta taustasta riippumatta.

Suomen korkeakouluopiskelijoiden ja sieltä valmistuvien tulisi edustaa koko väestön monimuotoisuutta ja sosiaalista kirjoa.  Yhdenvertainen mahdollisuus koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen on vastaus myös työnmurrokseen. Laadukas koulutus parantaa mahdollisuuksia työllistyä, lisää ihmisten hyvinvointia sekä ehkäisee syrjäytymistä.

Kiitos. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: