Köyhyys ei poistu poistamalla leipäjonot

Helsingin tavoite on poistaa köyhyys. Hieno tavoite. Köyhyyttä ei tosin poisteta pelkästään uudistamalla leipäjonoja ja ruuanjakelua.

Jos uudistuksen yksi pääpointti on ihmisarvon lisääminen, sitä ei tehdä sillä että ihmiset joutuvat erillisillä korteilla todistamaan oman köyhyytensä ja varattomuutensa.

On ollut huolta siitä että hyvätuloiset ja ruokatrokarit vetävät heikompien välistä ruokaa. Itse pohdin että leipäjonoa/ruoka-apua väärinkäyttävä ihminen on todennäköisesti myös itse jonkunlaisen avun tarpeessa ja lopulta väärinkäyttö suhteellisen marginaalista.

Olen samaa mieltä siitä, että leipäjonot eivät ole enää ainut ratkaisu. Yhteisölliset ruokailut on mahtava asia: ne tukevat yksilön kuulumista yhteisöön, yhteiskuntaan ja vähentävät yksinäisyyttä.

Tulee kuitenkin pitää mielessä se, että osa ruuan hakijoista ei kuitenkaan halua ja tarvitse kuin vain sen välttämättömän, ruokakassin. Tämän takia olisi ehdottoman tärkeää muistaa ruuan saamisen vastikkeettomuus, sekä anonyymius. Väitän myös, että toimijuutta on ruuan hakeminen.

Vaikka yhteisöllisiä ruoka-apu paikkoja olisi kuinka tiheään, ihminen kuitenkin itse valitsee paikan mihin menee. Ihminen ei välttämättä mene lähimpään paikkaan, vaan sinne missä tuttuja, hyvät työntekijät tai vertaisohjaajat. Ihmiset ovat kuitenkin ihmisiä tilanteessa kuin tilanteessa, ja kaikki on lopulta kiinni ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.

Olisi hienoa nähdä ratkaisuja missä voisi joko ruokailla yhteisöllisesti yhdessä tai hakea vain kassin, ilman erillistä köyhyyden todistelua. Kumpikin olisi täysin oikein. Kynnys yhteiseen ruokailuun voisi madaltua muutaman kerran jälkeen. Hävikkiruokapaikat tulisi brändätä niin hyvin, että kaikki todella voisivat siellä käydä syömässä sosioekonomiseen taustaan katsomatta. Myöskään pelkkä digitaalinen alusta ruoka-avun saamiselle ei riitä, osalle ruoka-avun asiakkaista pysyvyys ja jatkuvuus on ehdottoman tärkeää.

Samoihin tiloihin missä on ruoka-apua olisi hyvä saada myös pysyvästi sosiaaliohjausta tai muuta etsivää lähityötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: