Voitaisiinko NIMBYilyn sijaan YIMBYillä välillä

Taas kerran kuuluisa Nimby-ilmiö kohotti päätään. Not in my backyard – Ei minun takapihalleni.

Helsingin Sanomien tämänpäiväisessa artikkelissa kirjoitettiin siitä, kuinka epämääräisten huhujen myötä Töölössä sijaitseva tuettua asumista tarjoava asumisyksikkö olisi laajentumassa. Naapuruston ihmiset olivat olleet aktiivisia ja laatineet jopa adressin, toki nimettömästi, asumisyksikön laajenemista vastaan. Tosin, asumisyksikkö ei ole laajenemassa tai lisäämässä asukkaidensa määrää.

Yle uutisoi juuri muutama päivä sitten, kuinka heidän selvityksensä mukaan ’Asuntojen arvon lasku mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palvelukotien läheisyydessä on urbaani legenda’. Eli sillä on nimbyilyä turha selittää. Samassa Ylen artikkelissa Nimby-ilmiötä tutkinut Veikko Eranti kuvatekstissä kertoo, että suomalaiset vetoavat vastustaessaan maankäyttöä usein kolmeen asiaan:

  1. asunnon arvon laskuun
  2. lasten turvallisuuteen
  3. teiden muuttumisesta ruuhkaisiksi.

Näitä täysin samoja argumentteja on ollut käytössä lähiaikoina muissakin tilanteissa, kun oman asuinalueen läheisyyteen ei olla haluttu jotain tiettyä palvelua, oli kyse sitten päiväkodista päihdehuollon palveluun. On täysin ymmärrettävää että lapsien turvallisuus pelottaa. Kuitenkin niin lapsille kuin aikuisillekin, on hyvä opettaa erilaisten ihmisen hyväksymistä, suvaitsevaisuutta ja arvokasta kohtaamista. Loppuen lopuksi kaikki olemme vain ihmisiä.

Helsingin koko kasvaa jatkuvasti ja jokaisella meistä on oikeus asua täällä. Ketään ei voi eristää – kaupunki kuuluu kaikille. Se vaatii Helsinkiläisiltä joustavuutta. Ilman infrastruktuurin uudistuksia pääkaupunkiseudun uusien asuntojen rakentaminen ei yksinkertaisesti onnistu, ja kaupunki ei pääse kasvamaan.

Kirjoittaja asuu 400 metrin päässä tuettua asumista tarjoavasta asumisyksiköstä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: