Pallo on nyt meillä

Julkaistu Climate Aid blogissa 2.12.2019 https://www.climateaid.fi/blogit/pallo-on-nyt-meill 

Syyskuussa miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa marssi ilmaston puolesta. Myös Suomessa ilmastolakkoihin ja marsseihin osallistui tuhansia ihmisiä. Voisiko vihdoin jo sanoa että olemme heränneet tilanteen vakavuuteen? Toivottavasti.

Nuoret ilmastokriisi sai jo aikaisemmin liikkelle. Suomessa vuoden 2019 alussa nuoret olivat koululakossa ja osoittivat mieltä ilmaston puolesta eduskuntatalon edessä. Nämä mielenosoitukset jatkuvat yhä, enkä ihmettele sitä lainkaan. Tämän hetken päätökset ilmaston ja ympäristön suhteen näkyvät tulevaisuuden sukupolville konkreettisesti. Tulisi muistaa että pallo on meillä vain lainassa, kukaan ei ole täällä ikuisesti ja jokaisen tehtävä on jättää terveempi maapallo tuleville sukupolville.

On tärkeää, että jo opiskeluiden ja koulutuksen aikana otetaan huomioon kiertotalouteen ja kestävään yhteiskuntaan liittyvät kysymykset ja teemat, jolloin jo työelämään siirtyessä työntekijällä olisi selkeä ajatus ja toimintatavat ilmastoystävälliseen toimintaan.

Myös työpaikoilla tulee ottaa hiilijalanjäljen pienentäminen osaksi kaikkea normaalia toimintaa. Käytännön toimenpiteissä tulee ottaa huomioon työpaikkojen luonne ja toimiala, jotta toimet ovat juuri sille työpaikalle kaikista tehokkaimmat. Työntekijät tulee sitouttaa toimintaan ja työnantajan käydä keskustelua aktiivisesti työntekijöiden kanssa siitä, mihin ilmastotoimiin tulee seuraavaksi ryhtyä.

Yrityksien on hyvä tiedostaa viimeistään tässä vaiheessa, että pelkästään voiton tahkoaminen ei ole enää järkevää. Varsinkin nuoret ovat hyvin kiinnostuneita yritysten arvoista. Tarvitaan vastuullisia yhteiskunnallisia tekoja. Itse haluan kannustaa yrityksiä näkyvään arvokeskusteluun ja vastuullisiin lupauksiin joissa tuodaan esille yrityksen vastuullisuuden tavoitteet, mittarit, keinot ja aikataulu.

Yksittäisten ihmisten teot ja valinnat hiilijalanjäljen pienentämiseksi ovat ympäristölle tärkeitä, mutta se ei yksinään enää riitä hillitsemään ilmaston lämpötilan nousua. Koulutuksessa ja työelämässä tulee pikaisesti tarttua asiaan. Tavoitteita ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi tulee tukea kaikilla yhteiskunnallisilla teoilla ja kansainvälisillä sopimuksilla. Siihen tarvitaan myös yhteinen parlamentaarinen tahtotila. Jos meillä ei ole maapalloa millä elää, onko enää muillakaan poliittisilla toimilla merkitystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: