Poikien lukutaidosta pidettävä huolta

Runebergin päivänä haluaisin muistuttaa tasa-arvoisen peruskoulun merkitystä erityisesti poikien lukutaitoa vahvistavana.

Vaikka Suomi on lukutaidon yksi kärkimaista, suomalaisten tyttöjen ja poikien väliset erot lukutaidossa ovat merkittävästi suuremmat kuin OECD-maissa keskimäärin. (OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development = Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö). Vuoden 2015 PISA-tutkimuksessa 15-vuotiaat tytöt olivat poikia noin vuoden edellä lukutaidossa ja heikolla taitotasolle pojista jää 16 %, kun tytöistä heikkoja lukijoita on 7 %. (Lukukeskus) 

Heikko lukutaito tai jopa lukutaidottomuus, kasvattaa riskiä syrjäytyä tai muutenkin jättää koulu kesken aikaisemmassa vaiheessa. On siis selvää että oppimis- ja koulueroihin tulee kiinnittää huomiota peruskoulua kehittäessä. 

Tulevaisuudessa yhdeksi tärkeäksi aiheeksi muodostuu myös medialukutaito, kun vietämme yhä enemmän aikaa eri medioissa. Silloin lukutaidon merkitys korostuu entisestään. 

Jos kodeissa luetaan lapselle ääneen ja kodissa on lapsen saavutettavilla kirjoja, se vaikuttaa myönteisesti koulumenestykseen. Myönnän äitinä, että en usein iltaisin yksinkertaisesti vain jaksa lukea iltasatua, vaikka se olisi ihana rutiini. Meillä tällähetkellä kuitenkin lapsi lukee iltasatua isovanhemmalleen videopuhelun kautta melkein joka ilta! Joten kai sekin omanlaisesta rutiinistaan menee. Samoin äänikirjat on hitti. Jokainen perhe siis tyylillään. 

On kuitenkin tärkeää että meillä on laadukkaan varhaiskasvatuksen ja peruskoulun lisäksi jatkossakin myös kirjastoja helposti saavutettavissa lähipalveluina ja joista löytyy jokaiselle luettavaa omalla koti kielellään. Helsingin Pasilasta muuten löytyy Monikielinen kirjasto, josta löytyy teoksia yli 80 eri kielellä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Monikielisestä kirjastosta voi tilata aineistoa myös muualle Suomeen. Eli kannattaa vinkata tästä palveluista tutuille myös muualla Suomessa. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: