Hiilineutraali Helsinki 2035?

Tänään vietetään maailman luontopäivää, sen innoittamana muutamia konkreettisia ajatuksia miten Helsinkiä kehittää ympäristö- ja ilmastoystävällisemmäksi.

Aloitetaan sillä että mielestä kaikki päätökset tulee olla niin ympäristön, ilmaston kuin ihmisen kannalta kestäviä ja näitä asioita tulee tarkastella päätöksiä tehdessä.

Energiaremontteja pitää tehdä niin asuin- kuin muihinkin rakennuksiin jotta voidaan vähentää energiankulutuksen tarvetta mahdollisimman tehokkaasti. Pohdin myös voisiko puurakentamista lisätä, betonirakentamista vähentää ja yleisesti viheralueita suojella mahdollisimman hyvin rakentamiselta. Ja jos pitää rakentaa niin mieluummin ylöspäin kuin viheralueiden kustannuksella. Keskuspuisto varsinkin alueena on sellainen mikä ehdottomasti tulee säilyttää. Asun itse Vallilassa ja tuohon meidän lähiviheralueelle Vallilanlaaksoon on tulossa raitiovaunu. Se tuo varmasti tänne lisää liikennettä mutta haluan pitää Vallilanlaakson viheralueen mahdollisimman laajana.

Julkisessa liikenteessä erityisesti poikittaisia joukkoliikenneyhteyksiä tulee parantaa. Samoin kaavoituksessa huomioida kevyt liikkuminen ja panostaa entisestään pyöräteihin. Itse odotan innolla Mäkelänkadun remonttia että saataisiin tännekin hyvät pyöräväylät! Se luo myös turvallisuutta lasten kanssa liikkumiseen pyörällä, kun ei tarvitse suhata autojen keskellä. Myös kaupunkipyörien laajennukselle ja järjestelmän kehittämiselle iso plussa. Ymmärrän kuitenkin myös yksityisautoilun tarpeen ja sen vuoksi Helsingissä pitäisi olla erilaisia yhteiskäyttöratkaisuja autoiluun ja toki ilman fossiilisia polttoaineita ja esim. ”vihreästi” tuotettua sähköä.

Joukkoruokailut niin kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja palvelutaloissa ja muualla vastaavissa tulisi olla kasvisruokapainotteisia ja loppupeleissä kasvisruokailuun tulisi siirtyä joukkoruokailuissa kokonaan. Mielestäni on myös syytä kartoittaa onko mahdollisuuksia lisätä joukkoruokailuihin lähellä tuotettua kasvisruokaa, sekä huomioida hävikin minimointi ja sen edelleen jakaminen tai myyminen edullisesti esimerkiksi työntekijöille.

On myös tärkeää että kaupunkilaisilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kierrättää. Liian kaukana sijaitsevat kierrätyspisteet eivät välttämättä saa ihmisiä liikkeelle. Tämä tulee ottaa myös uudis- ja korjausrakentamisen suunnitteluissa huomioon että asunnoissa on mahdollisuus kierrättää. (Ainakaan meidän 60-luvun minikeittiö pienine säilytystiloineen ei meinaa taipua.. 🤭)

Mitä ideoita teillä on kestävämmän hiilineutraalin Helsingin kehittämiseksi?

Jos aihe kiinnostaa enemmän, täältä löydät Helsingin ilmastovahdin, josta pystyy seurata Helsingin ilmasto-ohjelman edistymistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: